Ruokaa omasta maasta

Kesäpäivän Hunaja produceras för dig
av Pajulan Mehiläistarhat Oy

Janne Pajula från Pajulan Mehiläistarhat har redan nästan ett kvartssekels erfarenhet av biodling och produktion av honung. Den första bikupan till Tohkala i Kangasala skaffade vi redan år 1998 och nu finns det redan mer än tvåhundra av dem.

Kesäpäivän Hunaja produceras för dig
av Pajulan Mehiläistarhat Oy

Janne Pajula från Pajulan Mehiläistarhat har redan nästan ett kvartssekels erfarenhet av biodling och produktion av honung. Den första bikupan till Tohkala i Kangasala skaffade vi redan år 1998 och nu finns det redan mer än tvåhundra av dem.
Ruokaa omasta maasta
Pajulan Mehiläistarhat: Mehiläispesät

Det finns bin av många slag

Det finns enormt mycket biarter i världen. Bina i den första bikupan var en italiensk art. Vid sidan av dem har Pajulan Mehiläistarhat nuförtiden mest krainerbin som har sitt ursprung i Slovenien. Under årens lopp har man i biodlingen också prövat andra arter, såsom afrikanska elgonbin och engelska buckfastbin. Italienska bin och krainerbin har vi valt av den anledningen att de lämpar sig bäst för de finländska årstiderna.

Antalet bikupor kan ökas genom att bland annat dela befintliga kupor. Det första italienska bisamhället från år 1998 delades följande år i tre delar och de därpå följande delades de alltmer. Nu surrar det i mer än 200 bikupor, olikfärgade beprövat goda randiga surrare, runtom i Birkaland, i Kangasala, Orivesi, Pälkäne och Valkeakoski.

Pajulan Mehiläistarhat: Mehiläispesät

Vi har småningom utvidgat produktionen

Honungen från de första åren slungade vi i Tohkala i Kangasala, med en fyrhjulsslunga i hallen i småbrukets huvudbyggnad. I början av 2000-talet renoverade vi ett nytt slungningsutrymme i den gamla ladugården, dit vi skaffade ett flertal större och effektivare slungor. Vi har tidigare anlitat andra för packningen av honungen, men detta år fick Pajulan Mehiläistarhat ett nytt och snyggt förpackningsutrymme i närheten av Kangasala centrum. Utrymmena är propra för packning och lagring av honungsburkarna, tills de ställs fram på butikshyllorna.

Läs också Aamulehtis artikel om biodlarens arbete (på finska).